Poslanci oddalují přijetí novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí

Projednávání návrhu novely zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky protahuje. Garanční Výbor pro sociální politiku bude znovu projednávat předložené pozměňovací návrhy až 28. dubna 2021 na svém neveřejném zasedání a na plénum se tak návrh dostane nejdříve 4. května 2021.

V informačním systému sněmovny je vloženo celkem 39 písemných pozměňovacích návrhů.

Jak jsme Vás již informovali, Asociace dítě a rodina (Asociace), která sdružuje 88 organizací na ochranu ohrožených dětí v ČR, zaslala výzvu poslancům před projednáním 3. čtení novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Žádá v ní o přijetí pozměňovacího návrhu, který znemožní umísťování nejmenších dětí do ústavních zařízení, protože Česko je jednou z posledních zemí Evropy, kde není stanoven žádný věkový limit pro umístění dětí do ústavu.

Nejnověji se na poslance obrátila Nadace Sirius, která se zaměřuje na pomoc znevýhodněným dětem již od roku 2008. Nadace žádá zákonodárce o podporu pozměňovacích návrhů č. 7799 a 7707 předkládaných poslankyní Olgou Richterovou, případně pozměňovacího návrhu č. 7672 předkládaného poslancem Alešem Juchelkou. Nadace Sirius se plně ztotožňuje se zvýšením státního příspěvku na výkon pěstounské péče, zvýšením odměny pěstouny a změnami způsobu odměňování v případě příbuzenské pěstounské péče. „Bez navýšení těchto prostředků nebude docházet k dalšímu rozvoji pěstounské péče a může docházet ke snížení kvality péče i k úbytku pěstounů,“ stojí v prohlášení nadace.

Zdroj informací: www.psp.cz, FB Nadace Sirius

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek