Organizace na ochranu dětí apelují na poslance: Stanovte věkový limit 3 let věku dítěte pro zákaz umisťování do ústavní péče

Asociace dítě a rodina (Asociace), která sdružuje 88 organizací na ochranu ohrožených dětí v ČR, zaslala výzvu poslancům před projednáním 3. čtení novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Žádá v ní o přijetí pozměňovacího návrhu, který znemožní umísťování nejmenších dětí do ústavních zařízení, protože Česko je jednou z posledních zemí Evropy, kde není stanoven žádný věkový limit pro umístění dětí do ústavu.

Pozměňovací návrh, který předkládají poslanci napříč politickým spektrem, počítá s tím, že od roku 2024 by nemělo docházet k umísťování dětí do 3 let věku do ústavní péče. Výjimku představují děti s těžkým postižením (ve 3. a 4. stupni závislosti) a děti, které jsou členy sourozenecké skupiny.

Podle Asociace musí jít návrh věkové hranice ruku v ruce s posílením odborné a finanční podpory pěstounům, a proto je žádoucí přijmout pozměňovací návrh, který navyšuje odměnu pěstounů a zavádí valorizační mechanismus.

Podrobnosti k projednávání novely zákona najdete na stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pod sněmovním tiskem č. 911.

Zdroj informací: www.ditearodina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek