Praha vítá plán na zrušení kojeneckých ústavů

Hlasování Poslanecké sněmovny o zákazu umisťovat nejmenší děti do ústavních zařízení přivítala i Praha, která již delší dobu usiluje o to, aby děti nekončily v kojeneckých ústavech. Hlavní město se nyní zaměřuje především na podporu rodin, aby mohly o své děti pečovat a snižovalo se tak riziko rozpadu domácností a umístění mimo rodiny. Magistrát vytváří nové služby a posiluje sociální práci. Za poslední rok a půl takto vzniklo 15 zcela nových úvazků, které pomohly více než 140 rodinám s návratem do běžného bydlení z nevyhovujícího prostředí ubytoven.

Praha také usiluje o posílení kapacit pěstounské péče. Vytvořilo za títmo účelem kampaň Noví pěstouni.cz, jejímž cílem je podpořit zájem o pěstounství a bourat mýty, které od něj lidi odrazují. Tvářemi kampaně jsou moderátor show 7 pádů Honza Dědek a herci Lucie Benešová, Marek Němec a Jana Stryková. Podle radní HMP pro sociální politiku a zdravotnictví Mileny Johnové si málokdo umí představit, jak náročné je pečovat o přijaté děti. “Pěstouni dětem pomáhají zvládat jejich traumata a staví je na nohy. Za to jsem jim nesmírně vděčná a přála bych si, aby pěstouni cítili ocenění od celé společnosti,” řekla Johnová.

Praha v rámci nastavené strategie mění spektrum služeb v kojeneckém ústavu na Zbraslavi. Ten již dětí do 3 let věku nepřijímá a prochází proměnou v centrum podpory rodin. V objektu má vzniknout kromě jiného odlehčovací služba pro rodiny a také několik nácvikových bytů a specializované ambulantní služby.

Zdroj informací: praha.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek