Do sociální oblasti by mělo jít v budoucnosti mnohem méně evropských peněz

Vláda v pondělí 1. března 2021 schválila rozdělení evropských peněz pro Českou republiku pro následující programové období. Došlo k výraznému snížení alokace pro Evropský sociální fond. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové to znamená méně peněz pro rodiny s dětmi, seniory, na rekvalifikace a sociální služby. Pro operační program MPSV je vyčleněno přibližně 1,4 miliardy eur. V minulém programovém období bylo v tomto programu přibližně 2,1 miliardy eur. Podle dostupných informací má nejvíce evropských dotací dostat program Doprava (4,8 miliardy eur) a Integrovaný regionální operační program (4,7 miliardy eur). „Musím se opravdu ptát, zda pro vládu je dnes důležitější investovat peníze do výstavby, třeba do megalomanského kanálu Dunaj-Odra-Labe, než tyto peníze využít pro naše spoluobčany v nouzi, nebo pro osoby, které přišly o zaměstnání,“ uvádí předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí a první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.


Ke změně názoru Vlády, aby nedocházelo ke snížení peněz do sociální oblasti, nepomohl ani otevřený dopis více než třiceti nevládních neziskových organizací a dalších subjektů, které působí v oblasti sociálních a dalších služeb. Výzvu si můžete přečíst na této stránce.


Dalším problémem, který s evropskými dotacemi do sociální oblasti souvisí, je plánovaná spoluúčast žadatelů ve výši 5 %. Například Asociace veřejně prospěšných organizací ČR (AVPO) toto považuje za nepřijatelné. „Za krajně nešťastnou považujeme zejména skutečnost, že vládní návrhy nejsou žádným způsobem zdůvodňovány. Na naše argumenty a připomínky jsme dostali odpověď, že vláda má na provádění úprav v alokacích fondů pravomoc. Nikdo se nezabývá analýzami dopadů a chybí vůle hledat alternativní řešení,“ píše se na webu AVPO.

Zdroj informací: www.vlada.cz, www.kdu.cz a www.avpo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek