MPSV má připraveny finanční prostředky na mimořádné odměny za práci během pandemie COVID-19

Vláda schválila i pro letošní rok finanční prostředky na mimořádné odměny pro pracovníky v sociálních službách a pro sociální pracovníky na obcích a krajích. Bohužel podle dostupných informací – stejně jako v loňském roce – nejsou finanční prostředky určeny pro pracovníky v pověřených osobách podle zákona č. 359/1999 Sb., které poskytují například služby pěstounským rodinám v rámci doprovázení.

Ministryně Maláčová děkuje pracovníkům za jejich nasazení

Na mimořádné odměny MPSV vyčlenilo téměř 5,7 miliardy korun. „Zejména druhá vlna koronavirové epidemie udeřila velmi silně. Pracovníci v sociálních službách pracují ve ztížených podmínkách, často na hranici psychického a fyzického vyčerpání. Nejen, že dělají vše pro to, aby ochránili klienty, ale jsou sami vystaveni silnému riziku nákazy. Za jejich nasazení jim moc děkuji! Mimořádné odměny pro ně jsou určitě na místě,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která zároveň vyzývá všechna zařízení sociálních služeb, aby si o prostředky na odměny požádaly.

Odměny se budou v pohybovat od 15 000 korun do 50 000 korun a to v závislosti na druhu služby a na tom, zda se jedná o pracovníka v přímé péči či nikoli. Pro pracovníky na obcích a krajích jsou pevné částky stanoveny na 25 000 korun hrubého a celkově se pro ně počítá s částkou kolem 146 milionů korun.

Loni šlo na odměny přes 2 miliardy korun

Už v loňském roce získali pracovníci v sociálních službách a na OSPOD mimořádné odměny. Podle informací dostupných na stránkách MPSV bylo vyplaceno přes 2 miliardy korun (2 030 394 917). Pro zajímavost sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi v rámci celé České republiky z této částky obdržely 8 181 452 korun a nízkoprahová zařízení pro děti a mládež 6 612 347 korun.

Stejně jako v loňském roce, tak i letos je rovněž připraveno mimořádné dotační řízení na pokrytí zvýšených nákladů v souvislostí s pandemií. Vyčleněna je částka přes 600 milionů korun. S vyhlášeném dotačních řízení se počítá v březnu.

Zdroj informací: www.mpsv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek