Navzdory rostoucí sociální krizi vláda stále otálí s navrácením evropských peněz sociálním službám 

Přestože vláda Petra Fialy v aktualizované verzi programového prohlášení z března 2023 uvádí, že bude kladen důraz na dostupnost sociálních služeb a boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení, její činy tomu nenasvědčují. Navzdory prohlubující se socioekonomické krizi vláda i nadále otálí s navrácením 270 milionů eur z Fondu soudržnosti zpět do Evropského sociálního fondu. „Ministerstvo pro místní rozvoj tvrdí, že zpětnému převodu peněz brání vysoké investiční potřeby v oblastech dopravní infrastruktury a infrastruktury životního prostředí,“ doplňuje Iva Kuchyňková z Iniciativy Za bydlení, která v jednání zastupuje čtyři desítky neziskových a lidskoprávních organizací, představitele akademického sektoru a další důležité aktéry.

Důležitost navrácení prostředků zpět do ESF+ zmiňuje i národní ředitel sociálních služeb z organizace Armáda spásy Jan Krupa. „Navrácení prostředků nám pomůže mimo jiné při poskytování sociální práce lidem bez domova. Dostat se z ulice zpátky do normálního života je velmi obtížné a bez pomoci sociálních pracovníků a pracovnic se to podaří jen málokdy. Na ulici se mohou ocitnout lidé v každém věku a naší povinností je jim pomáhat.

Z průzkumu evropské sítě Caritas Europa a Eurodiakonie, na kterém se podílelo 18 evropských zemí včetně Česka, vyplývá, že v rámci celé Evropy došlo v poslední době ke 40% nárůstu počtu lidí, kteří hledají podporu u poskytovatelů sociálních služeb. „Současná krize má dle studie vážný dopad především na situaci lidí s nízkými příjmy, jako jsou rodiče samoživitelé, senioři nebo mladí lidí,“ doplňuje Kuchyňková.

Zdroj informací: zabydleni.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek