Česká školní inspekce: Na základních školách roste počet případů šikany

V posledních třech letech byla alespoň jednou mezi žáky řešena šikana v 57 % základních škol a 63 % středních škol. Oproti školnímu roku 2015/2016 se jedná u základních škol o desetiprocentní nárůst a u středních škol o necelé 3 %. Za vyšším podílem škol nemusí stát podle České školní inspekce jen nárůst počtu případů šikany, ale i větší schopnost škol agresivní chování identifikovat, řešit a tím pádem i vykazovat. K nejčastějším formám šikany mezi žáky se řadí verbální šikana a kyberšikana.

Nejvíce zastoupenými podobami kyberšikany jsou ponižování, pomlouvání a zesměšňování nejen pomocí slov, ale i videí či fotografií, dále je zastoupeno provokování a napadání uživatelů v online komunikaci. Jako problematické hodnotí pedagogové také přeposílání hoaxů, navazování nebezpečných vztahů a sdílení intimních materiálů.

Podle ČŠI je mírně znepokojivý nízký podíl školních metodiků prevence na základních školách (49 %) i středních školách (66 %). Údaje vyplývají z tématické zprávy, která se věnuje hodnocení rizikového chování žáků základních a středních škol se zaměřením na oblast kyberšikany. Celé zpráva je k přečtení na této stránce.

Zdroj informací: www.csicr.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek