Právě probíhá Týden rané péče, který má upozornit na včasné informování rodičů dětí s postižením

Celý tento týden probíhá již 15. ročník osvětové kampaně Týden rané péče, který organizuje Společnost pro ranou péči. Tentokrát se zaměřením na obhajobu práv rodičů dětí s postižením na včasnou informaci o rané péči. “Cílem Týdne rané péče je nejen zvýšit povědomí široké veřejnosti o rané péči, ale také posílit interdisciplinární spolupráci napříč příbuznými resorty sociální práce, speciální pedagogiky a lékařství a angažovat odborníky, kteří jsou s rodinami s dětmi s postižením v kontaktu, aby informaci o rané péči předali rodinám včas,” říká vedoucí pražské pobočky Společnosti pro ranou péči Petra Štaffová.

Týden rané péče naplní řada nejrůznějších aktivit – budou se konat dny otevřených dveří, workshopy s odborníky, akce pro rodiny, výstavy, v online prostoru poběží příběhy rodin, které mají s ranou péčí osobní zkušenost. Podrobný program kampaně v českých městech je dostupný na: https://tyden.ranapece.cz/. Do kampaně se vedle jednotlivých pracovišť rané péče tradičně zapojují také studenti, dobrovolníci, sponzoři, významné osobnosti, vědci.

Jak definuje sociální službu Raná péče zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách?

Upravenou ji najdeme v § 54 zákona o sociálních službách. Ten definuje ranou péči jako terénní službu, popřípadě doplněnou ambulantní formou služby, poskytovanou dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je ohrožen v důsledku nepříznivého zdravotního stavu. Služba je zaměřena na podporu rodiny a podporu vývoje dítěte s ohledem na jeho specifické potřeby.

Služba obsahuje tyto základní činnosti:

a) výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti,

b) zprostředkování kontaktu se společenským prostředím,

c) sociálně terapeutické činnosti,

d) pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí.

Zdroj informací: https://tyden.ranapece.cz/, Zákon č. 108/2006 Sb.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek