Ubývá počet dětí umístěných do dětských domovů pro děti do tří let, roste však jejich věk

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Nadací J&T v rámci iniciativy 8000důvodů vydalo zprávu o dětských domovech pro děti do tří let věku v roce 2023. Ze zjišťování vyplynulo, že nadále pokračuje trend úbytku počtu dětí v těchto zařízeních. Pouze třetina umístěných dětí byly děti do 3 let věku. Celkem 65 % dětí v těchto zařízeních je ve věku 4 a více let.

Od ledna 2022 by měly být podle zákona o zdravotních službách přijímány do služby dětský domov pro děti do 3 let věku děti pouze na základě doporučení lékaře. Zákon o zdravotních službách jasně definuje, že do zařízení mohou být přijímány děti zpravidla ve věku do tří let, jejichž zdravotní stav vyžaduje poskytování zdravotní péče ve formě lůžkové péče a které nemohou vyrůstat v rodinném prostředí. Jak ale vyplývá ze zjištění, tak u poloviny dětí přijatých do těchto zařízení není žádné doporučení lékaře. Autoři zprávy toto vidí jako problematickou praxi, protože pobyt ve zdravotnickém zařízení – dětském domově pro děti do tří let věku – může obtížně plnit svůj účel, ve chvíli, kdy toto zařízení nemá k dispozici doporučení lékaře doporučující tento pobyt s informace o zdravotních potřebách dítěte a zdravotním stavu, který vyžaduje poskytování zdravotní péče ve formě lůžkové péče.

Děti ve věku 4 a více let představují většinu ze všech dětí v dětských domovech pro děti do 3 let věku. Celkem 65 % dětí v těchto zařízeních je ve věku 4 a více let. Děti ve věku 7 a více let jsou po kategorii dětí ve věku 4 až 6 let druhou největší skupinou dětí v zařízení. Sedmiletých a starších dětí již je v těchto zařízeních čtyřikrát více než kojenců do 1 roku.

Necelá polovina ze všech dětí v dětských domovech pro děti do 3 let věku byla romského či polorodého romského etnika. Vzhledem k tomu, že romských dětí je v ČR přibližně 3,7 %, platí, že romské děti jsou stále v těchto zařízeních značně nadreprezentovány. Romských dětí tu je téměř 14krát více než odpovídá podílu romských dětí v dětské populaci.

Pobyt jednoto dítěte v dětském domově pro děti do 3 let věku činí necelých 100 tisíc měsíčně. Tato částka by podle autorů zprávy umožňovala poskytovat vysoce kvalitní malé pobytové služby komunitního typu v režimu sociální služby domov pro osoby se zdravotním postižením.

Celá zpráva je dostupná na této stránce.

Zdroj informací: www.8000duvodu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek