Veřejný ochránce práv neuspěl se svými připomínkami k novému systému odměňování pěstounů

Jak jsme vás již informovali, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo novelu zákona o důchodovém pojištění, která byla do 9. května 2022 v připomínkovém řízení. Tato novela navrhuje, aby nezprostředkovaní pěstouni byli účastni důchodového pojištění, a to až do zániku pěstounské péče u dítěte, které jim bylo svěřeno do péče před 1. lednem 2022. Doba účasti na důchodovém pojištění se u těchto osob považuje za náhradní dobu pojištění a za vyloučenou dobu. Jedním z připomínkových míst je i Kancelář veřejného ochránce práv. MPSV nepřijalo některé zásadní připomínky veřejného ochránce práv k této novele.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček vítá, že se MPSV snaží částečně zmírnit negativní dopady novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která přinesla rozlišování při odměňování zprostředkované a nezprostředkované pěstounské péče. Křeček nevidí zásadní důvod pro rozlišování při odměňování zprostředkované a nezprostředkované pěstounské péče u lidí, kteří ke svěřeným dětem nemajíí vyživovací povinnost.

Na veřejného ochránce práv se dosud s výtkami vůči novým pravidlům obrátilo přes třicet nezprostředkovaných pěstounů. Víc než polovina z nich přitom neměla ke svěřenému dítěti vyživovací povinnost.

Všechny připomínky veřejného ochránce práv najdete níže.

Zdroj informací: www.ochrance.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek