Odborníci varují: Služby, které zabraňují odebírání dětí z rodin,
zcela chybí nebo jsou na hranici své existence

Asociace Dítě a Rodina, sdružující skoro osm desítek organizací věnujících se péči o ohrožené děti, upozorňuje že služby pro ohrožené rodiny v nouzi jsou v České republice dlouhodobě nedostatečně financovány a někde zcela chybí. Organizace sdružené v Asociaci vyzývají ke změně financování těchto služeb.

Razantní zvýšení cen, energetická krize, nejistota a úzkostz války na Ukrajině a dlouhodobé dopady pandemie nemoci covid-19 aktuálně způsobují propad rodin samoživitelů i těch úplných s nízkými příjmy do sociální nouze. Ohroženým rodinám pomáhají pracovníci sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi. Ty se však dlouhodobě potýkají s podfinancováním a nedostatečnou personální kapacitou. Územní rozmístění těchto služeb je nerovnoměrné a někde služby chybí úplně.

Podle Asociace je nezbytným předpokladem pro udržení dostupnosti služeb změna způsobu systému financování, které by přineslo větší jistotu a stabilitu. „Rozumíme tomu, že na úrovní státního i krajských rozpočtů se hledají úspory. Nicméně šetřit na prevenci znamená v blízké budoucnosti vydat výrazně více prostředků na řešení problémů, do kterých se rodiny a jejich děti bez podpory služeb dostanou,“ říká David Svoboda, předseda Asociace Dítě a Rodina.

Asociace je připravená jednat s odborníky z Ministerstva práce a sociálních věcí i Ministerstva školství o tom, jak situaci řešit. “Chceme vědět, zda mají konkrétní plán, jak budou na zhoršenou sociální situaci mnoha rodin reagovat. Jsme si jisti, že se shodneme na tom, že prevence je vždy lacinější než řešení dopadů. A nejde jen o ekonomický efekt, jde o podmínky pro zdravý vývoj celé generace dětí,“ připomíná tajemnice Asociace Anna Krbcová.

Zdroj informací: www.ditearodina.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek