Poslanecká sněmovna projednává novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí (seriál o novele zákona o SPOD, díl první)

Poslanecká sněmovna v současné době projednává návrh novely zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (ZSPOD), který byl Vládou předložen už v červnu loňského roku. První čtení návrhu proběhlo 27. ledna 2021. V minulých dnech návrh projednal Ústavně právní výbor a Výbor pro sociální politiku. Další projednávání návrhu je navrženo na pořad 87. schůze od 2. března 2021. V rámci projektu #zeSPODu Vám v následujících dnech přineseme souhrn těch nejdůležitějších změn, se kterými novela zákona přichází. Seriál o novele ZSPOD dnes začneme tím, jak vlastně samotný zákon vznikal a jaká byla jeho nejvýznamnější novela.

Nejvýznamnější novela málem nebyla schválena

Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí byl vydán 9. prosince 1999 a nabyl účinnosti 1. dubna 2000. Do dnešního dne byl celkem 39 krát novelizován. Doposud nejvýznamnější novela byla provedena zákonem č. 401/2012 Sb. Přijetí této novely však nebylo vůbec snadné. Po schválení Poslaneckou sněmovnou ji pak senát zamítnul a novela tak putovala zpět do Poslanecké sněmovny, která setrvala na svém původním návrhu. Návrh byl následně doručen tehdejšímu prezidentovi Václavu Klausovi. Ten využil své pravomoci dané mu čl. 50 Ústavy České republiky a vrátil zákon sněmovně. Václav Klaus měl obavy zejména z profesionalizace pěstounské péče. „Za zvlášť extrémní projev tohoto trendu považuji pěstounskou péči na dobu určitou: v jejím důsledku děti budou střídat rodiny, stále znovu a znovu si budou zvykat na nové pěstouny, na nové prostředí. Takový osud je krutější než ústavní výchova v relativně stabilním prostředí,” uvedl Václav Klaus ve svém stanovisku pro sněmovnu. Václav Klaus své stanovisko uzavřel tím, že dle jeho názoru je tento zákon bezcitný a surový. Poslanecká sněmovna tak o návrhu opětovně hlasovala na začátku listopadu 2012 a setrvala na něm, a tak byl publikován ve Sbírce zákonů 16. listopadu 2012.

Novela přinesla změny zejména v oblasti výkonu pěstounské péče. Došlo k zavedení podpory pěstounské péče (odlehčovací služby, poradenství, doprovázení, kontakty) skrze doprovázející organizace financované ze státního příspěvku na výkon pěstounské péče, zvýšení hmotného zabezpečení pěstounů nebo došlo ke sjednocení systému příprav a výběru pěstounů. V systému péče o ohrožené děti byly nastaveny standardy kvality a závazné postupy.

Aktuálně projednávaná novela zákona

Vládou předložený návrh novely zákona najdete na webových stránkách sněmovny pod sněmovním tiskem č. 911 a níže Vám přinášíme přehled o tom, jak šel čas s návrhem novely zákona.

Zdroj informací: www.psp.cz, www.mpsv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek