V Pardubickém kraji už skoro polovina dětí v dětských domovech žije v běžných bytech stejně jako děti v rodině

Pardubický kraj dál pokračuje v transformaci péče o ohrožené děti. Radní Pardubického kraje schválili aktualizaci Akčního plánu ke strategii transformace péče o ohrožené děti a rodiny na další tři roky. Kraj chce například iniciovat více služeb v oblasti prevence nebo posilovat lepší komunikaci mezi odborníky napříč různými službami a veřejností.

Radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola uvedl, že cílem kraje je zejména předcházet situacím, kdy děti nemohou zůstat ve své rodině. “Rodina je pro nás priorita a zaměřujeme se v tomto ohledu mnohem více na terénní práci a pomoc ohroženým rodinám,” dodal Šotola.

Kraj chce také rozvinout mezioborovou spolupráci zejména pro ty rodiny, kde je nutné propojit odborníky ze školství, zdravotnictví a z oblasti sociálních služeb pro rodiny s dětmi. “Pomoc dětem a rodinám musí být k dispozici v běžné síti, jako jsou školy, nemocnice, komunitní centra atd. Tím se výrazně zvyšuje dostupnost pomoci pro rodiny, pro které je dosud za běžných okolností z různých důvodů podpora nedostupná,“ uvádí Josef Kozel, radní pro oblast školství.

Kraj se také snaží, aby děti vyrůstaly mimo velké budovy, ve kterých bývaly umístěny dětské domovy. Téměř polovina dětí z dětských domovů v kraji již žije v běžných bytech jako děti v rodině. “Vloni jsme zcela opustili ústavní objekt dětského domova v Horní Čermné a letos opustíme i bývalý sirotčinec v Poličce,“ konstatuje radní Šotola.

Strategii transformace péče o ohrožené děti a rodina je ke stažení na této stránce. Znění aktualizace zatím nebylo zveřejněno.

Zdroj informací: https://www.pardubickykraj.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek