Senát schválil novelu zákona o sociálně – právní ochraně dětí

Senát včera schválil novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně – právní ochraně dětí, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí a která doznala několika změn v rámci legislativního procesu v Poslanecké sněmovně. V sále bylo přítomno 67 senátorů, pro hlasovalo 51, proti byli 3 senátoři ze senátorského klubu Občanské demokratické strany a TOP 09 a 13 senátorů a senátorek se zdrželo.

Novela přináší řadu změn – dojde ke zvýšení finanční podpory pěstounů na přechodnou dobu a nepříbuzenských dlouhodobých pěstounů, podpoře mladých dospělých, kteří odcházejí z ústavní nebo náhradní péče, a chtějí pokračovat ve studiu. Novela také počítá s omezováním ústavní péče pro děti do tří let věku.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová očekává, že díky koncepčním změnám v oblasti náhradní rodinné péče nastane v dalších pěti letech až 40procentní nárůst zájemců o pěstounskou péči. „Stát se pěstounem je velké rozhodnutí a často mu stály v cestě i finanční důvody. Zvýšení odměn je nutností, životní náklady rostou dramaticky úplně všem,“ pokračuje dále Jana Maláčová. Nově bude odměna pěstouna navázána na minimální mzdu a životní minimum.

Novela také počítá s navýšením státní příspěvku na výkon pěstounské péče o 12,5% ze současných 48 tisíc na 54 tisíc. Tento příspěvek dostávají doprovázející organizace, které poskytují pěstounům a jim svěřeným dětem služby. Stabilnější financování získají díky novele také zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, tzv. ZDVOPY. Jde o krizová zařízení poskytující ochranu dětem, které se ocitly bez jakékoli péče. . „Státní příspěvek, který je 22 800 korun, již absolutně nestačí na pokrytí nákladů. Proto je ho nutné navýšit na 36 000 Kč měsíčně za obsazené lůžko, což by mělo zajistit dostatečný finanční polštář pro to, aby MPSV již nemuselo vypisovat mimořádné dotace jako v posledních letech,“ říká ministryně Jana Maláčová.

Novelu teď musí podepsat prezident republiky. Účinnost novely je od ledna 2022.

Zdroj informací: www.senat.cz a www.mpsv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek