Ombudsman: V komunikaci s dětskými pacienty na psychiatriích je co zlepšovat

Podle veřejného ochránce práv nejsou lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích zvyklí s dětmi o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby mluvit. Vyplývá to ze souhrnné zprávy z návštěv pěti psychiatrických nemocnic. Tato zpráva se věnuje například také zacházení s pacienty v průběhu hospitalizace. Prostředí i režim v nemocnici má podporovat léčbu a cíl hospitalizace, tak aby děti pobývaly v nemocnici co nejkratší dobu. Průměrná doba hospitalizace se pohybuje v řádu několika týdnů, v některých nemocnicích přitom stále panuje neosobní prostředí s mnohalůžkovými pokoji nebo dokonce mřížemi na oknech. Ombudsman také doporučuje například věnovat pozornost odstranění strohosti interiérů a přizpůsobení prostoru dětem, snižovat kapacitu pokojů pacientů na 2 až 4 lůžka, přijmout opatření ke zvýšení soukromí pacientů ve sprchách a na toaletách nebo vybavit pokoje dětí uzamykatelnými úložnými prostory.

Zpráva také zmiňuje některé příklady špatné praxe. V některých zařízeních byly běžně vizity prováděny na pokojích před ostatními pacienty. Podle ombudsmana není přípustné, aby důvěrná komunikace mezi pacientem a lékařem (terapeutickým týmem) probíhala před dalšími nepovolanými osobami, například dalšími pacienty ubytovanými ve stejném pokoji. Situace, jimž přihlíží nepovolané osoby, mohou v dítěti vzbuzovat stud a zabránit mu v otevřenosti či projevení zájmu o individuální setkání. Je nutné, aby komunikace, která nepředstavuje běžný společenský
kontakt, probíhala v soukromí.

Podle ombudsmana také v naprosté většině navštívených zařízení chyběla místnost, kde by se pacient měl možnost setkat se svou návštěvou v soukromí. Přestože si je ochránce vědom stavebně-technických řešení některých zařízení, ani tak nelze rezignovat na možnost co nejširšího rozsahu soukromí návštěv.

Zprávy jsou ke stažení níže:

Zdroj informací: www.ochrance.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek