Pracovní skupina připravuje zákon o dětském ombudsmanovi

Ministr pro legislativu Michal Šalamoun zřídil pracovní skupinu pro tvorbu nového zákona o dětském ochránci práv. Mezi členy skupiny jsou zástupci ministerstva spravedlnosti, práce a sociálních věcí, veřejného ochránce práv, zmocněnkyně pro lidská práva, poslanci a senátoři. „Česká republika je jednou z posledních zemí Evropské unie, kde dětský ombudsman chybí. Právní ochranu dětí je třeba posílit, v praxi stále nastávají situace, kdy v některých případech zastání práv dětí například u soudu vázne,“ dodal ministr pro legislativu Michal Šalamoun. 

První pracovní návrh znění zákona ke zřízení institutu dětského ombudsmana by chtěla pracovní skupiny projednat a předložit do konce tohoto roku. 

Již v létě letošního roku předložila skupina poslanců pod vedením Heleny Válkové návrh o ochránci práv dětí. Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 262, vláda dala návrhu neutrální stanovisko s tím, že zmínila několik výhrad a podnětů, které by měly být zohledněny v dalším legislativním procesu. Vláda kromě jiného ve svém stanovisku zmiňuje, že zřízení samostatného nového orgánu a v návaznosti na to i nové organizační složky státu v této oblasti nepovažuje za vhodné. Návrh zákona byl přikázán k projednání petičnímu a ústavně-právnímu výboru. Projednání tisku je zařazeno na pořad 45. schůze, která probíhá od 15. listopadu. 

Zdroj informací: www.vlada.cz, www.psp.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek