Prezident podepsal zákon o jednorázovém příspěvku na dítě i zákon zjednodušující příspěvek na bydlení

Prezident republiky podepsal dva zákony, které mají pomoci rodinám s dětmi zlepšit jejich situaci. Prvním zákonem je zákon o jednorázovém příspěvku na dítě. Příspěvek ve výši 5.000 korun je určen dítěti do 18 let, které žije v rodině, jejíž příjem v roce 2021 byl do jednoho milionu korun hrubého. Příspěvek se týká jak biologických rodičů, tak adoptivních rodičů, protože ti jsou zákonnými zástupci. Dále zákon stanoví, že za rodiče jsou považováni také pěstouni. Rodiče, kteří v červnu pobírají přídavek na dítě, dostanou v srpnu peníze automaticky. Ostatní mohou vyplnit jednoduchou žádost on-line, využít Czech POINT nebo dojít na úřad práce. Základní otázky a odpovědi najdete v tomto letáku.

Další změny doznal zákon o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi. Novely přináší zjednodušení žádosti na příspěvek na bydlení od 1. července 2022. Předně nebude nutné žádat o něj každoročně, bude poskytován na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností se nebudou dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně, nově také nebude nutné rozepisovat na jednotlivé položky, ani předkládat pravidelné zúčtování zálohově placených služeb. Doklady bude možné nahrát elektronicky. Údaje, které stát může získat nebo ověřit sám, nebude muset klient dokládat.

Novela také zavádí možnost větší individualizace potřeb u mimořádné okamžité pomoci. Mění se i pravidla pro posuzování příjmu tak, aby pomoc zohledňovala v co největší míře skutečnou situaci žadatele a jeho majetkové poměry. Zjednoduší se i správní řízení, aby pomoc byla co nejrychlejší.

A poslední velkou změnou je větší flexibilita u rodičovského příspěvku. Nově bude možné u nízkopříjmových rodičů čerpat měsíční příspěvek až do výše 13.000 korun, namísto dosavadních 10.000 korun.

Zdroj informací: www.hrad.cz, www.mpsv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek