Vláda navrhuje zřídit pozici dětského ombudsmana

Vláda ve středu 10. dubna 2024 schválila novelu zákona o Veřejném ochránci práv, jejímž hlavním cílem je po mnoha letech diskuzí konečně zavést v Česku institut dětského ochránce práv.  Dětský ombudsman pomůže zvýšit právní ochranu dětí v ČR, bude moci vyřizovat stížnosti proti postupu úřadů a dalších orgánů veřejné moci v případě dětí a měl by v agendě také vzdělávací a osvětovou činnost o právech dítěte. Jeho pravomocí má být rovněž ve striktně vymezených případech vstupovat v pozici vedlejšího účastníka do některých soudních řízení týkajících se ochrany práv dětí. Fungovat bude paralelně s veřejným ochráncem práv v rámci stávající Kanceláře veřejného ochránce práv.

Pokud novelu zákona Parlament projedná během tohoto roku, mohla by začít platit již od příštího roku. Novela navrhuje model dvou samostatně působících ombudsmanů – dětského a stávajícího veřejného ochránce práv, a to v rámci stávající Kanceláře veřejného ochránce práv. V novele je dále řešen způsob výběru vhodného kandidáta na dětského ochránce práv. Mohla by se jím stát osoba starší 35 let s právnickým vzděláním, která se v průběhu předchozích 10 let nejméně 5 let věnovala ochraně či prosazování práv dětí. Novela umožňuje ucházet se o funkci ochránce práv dětí také soudcům a soudkyním, zejména těm, kteří projednávají opatrovnické spory.

„V České republice jsou děti málo slyšet. Často chybí tam, kde se rozhoduje o jejich právech, a ty nejvíc ohrožené a zranitelné dnes propadají roztříštěným systémem. Úkolem dětského ombudsmana bude to změnit. Zajistit, aby se o dětech nemluvilo bez dětí a nemusely dlouho čekat na podporu a zastání,“ uvádí zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Ke zřízení institutu dětského ochránce práv Českou republiku dlouhodobě nabádá Výbor pro práva dětí OSN na základě Úmluvy o právech dítěte, která začala v někdejším Československu platit v únoru 1991.

Všechny dostupné materiály k novele najdete zde.

Zdroj informací: www.vlada.gov.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek