Výzkum FSS MU: Děti vězněných rodičů prokazují silnou traumatizaci

Katedra sociální politiky a sociální práce Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity realizuje výzkumný projekt Rodičovství za mřížemi. Tento projekt se zabývá situací dětí odsouzených rodičů, protože tyto děti prozatím nezískaly větší pozornost odborníků či laické veřejnosti. Výzkumná data projektu odkrývají a vykreslují smutný obraz situace dětí vězněných rodičů, která je umocněna nedostatkem odborné pozornosti a systematické podpory. Data dále prokazují silnou traumatizaci většiny dětí. Jejich choulostivé postavení dokládá i zjištění, že více než polovina dětí starších 12 let se obává návratu svého rodiče z vězení. Pobyt rodinného příslušníka za mřížemi je navíc v mnoha rodinách tabu. Údaje výzkumu dokládají, že většina dětí v nejmladší skupině do 8 let o uvěznění otce či matky neví.

To, že jde o okrajové téma ve společnosti potvrzuje i zahraniční literatura. „Ta označuje děti vězněných rodičů jako neexistující či neviditelné oběti trestných činů, sirotky justice a podobně,“ přibližuje problematiku hlavní řešitelka projektu Jitka Navrátilová z Katedry sociální politiky a sociální práce FSS MU.

Podle kvalifikovaných odhadů Mezinárodního vězeňského společenství jde o skupinu čítající 30 až 40 tisíc nezletilých. Odchod rodiče do vězení vždy ovlivní život a prospívání dítěte.

Zdroj informací: www.muni.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek