Přechodní pěstouni se umí postarat o všechny typy dětí, jsou proto schopni nahradit péči dětských domovů pro děti do 3 let 

Pěstouni na přechodnou dobu jsou schopni dětem zajistit kvalitní individuální péči i v případech, kdy dítě potřebuje zdravotní péči. Přechodná pěstounská péče tak dokáže nahradit kojenecké ústavy. Pěstouni se rovněž starají o děti jiného etnika či sourozenecké skupiny. Do přechodné pěstounské péče jsou v drtivé většině umisťovány velmi malé děti, tři čtvrtiny dětí jsou mladší jednoho roku. Všechna tato zjištění přinesla unikátní analýza zabývající se přechodnou pěstounskou péčí. O sběr dat se od vzniku přechodné pěstounské péče zasloužila organizace Dobrá rodina ve spolupráci s Profesním sdružením přechodných pěstounů. Analýzu dat zpracovala Nadace Sirius.

Nejvíce dětí do PPPD přichází z porodnice nebo z nemocnice, jen necelých 13 % přichází přímo z rodiny. Naprostá většina dětí byla u přechodných pěstounů méně než rok, což je zákonem stanovená maximální doba. U 16 % dětí byla tato doba překročena. Celkem 94 % dětí bylo z PPPD svěřeno do nějaké formy rodinné péče. Do původní rodiny se vrátilo jen 16 % dětí. Největší podíl dětí odchází z PPPD do osvojení (39 %), do dlouhodobé pěstounské péče pak 27 % a do péče příbuzných necelých 12 % dětí. Do ústavní péče byly z PPPD umístěny 4 % dětí a šlo převážně o starší děti.

Podle dostupných údajů je typickým dítětem v PPPD jedináček, bez zdravotních komplikací, většinového etnika a mladší jednoho roku.

Analýza byla zpracována na základě údajů o 982 dětech a sběru dat se účastnilo 233 pěstounů. V současné době neexistuje žádný jiný obdobný zdroj informací o PPPD.

Celou analýzu najdete ZDE.

Zdroj informací: www.nadacesirius.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek