Přílepek řeší posunutí termínu zákazu umisťování malých dětí do ZDVOPŮ

Novelou zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí byla omezena možnost poskytování ochrany a pomoci dětem nejmladšího věku v zařízeních pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP) tak, že dětem do 3 let věku může ZDVOP poskytovat pobytové služby jen do konce roku 2023. Pětice poslanců pod vedením Jiřího Navrátila teď připravila pozměňovací návrh, který přilepili k novele zákona o státní sociální podpoře. Poslanci navrhují prolongaci předmětného ustanovení zákona o jeden rok, tj. do konce roku 2024, čímž se slaďují termíny v zavádění omezování ústavní péče o nejmladší děti s ostatními typy ústavních zařízení, kde se přijatým zákonem omezila možnost umístit nejmenší děti do pobytových typů péče k 1. lednu 2025.

Ředitelka odboru rodinné politiky a ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí Martina Štěpánková Štýbrová k tomuto pro Český rozhlas uvedla, že tato změny by pomohla vyřešit situaci, aby náhodou někde v lednu nezůstalo nějaké dítě.

Projednávání přílepku – tisku 489, resp. pozměňujícího návrhu pod č. 3354 je navrženo na 78. schůzi, která bude pokračovat od 24. října 2023.

Zdroj informací: www.psp.cz, www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek