Zákon o podpoře v bydlení pomůže zpomalit nárůst počtu dětí ve státní péči

Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí společně připravují návrh zákona o podpoře v bydlení. Přijetí zákona pomůže chránit 1,3 milionu osob ohrožených bytovou nouzí. Bytová nouze výrazně zvyšuje pravděpodobnost odebrání dětí z rodin či nedokončení vzdělání. V současné době je v České republice zhruba 154 tisíc lidí v bytové nouzi. „Dvě třetiny z toho tvoří rodiny s dětmi, samotných dětí je pak přes 60 000. Právě nevyhovující bydlení nebo dokonce absence bydlení má zásadní dopad na fungování rodiny, docházku do školy, schopnost dokončit vzdělání nebo najít si práci. To vše má potom výrazné nároky – finanční, kapacitní, personální – na sociální systém, tedy například na provoz ústavních nebo azylových zařízení, terénních, krizových a dalších sociálních služeb. Další souvislost potom vnímáme v provazbě na změny v dávkovém systému, i tam je třeba aktualizovat stav tak, aby lépe odpovídal skutečným potřebám lidí,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Mezi hlavní pilíře zákona o podpoře v bydlení patří: (1) kontaktní místa pro bydlení na obcích, která budou poskytovat poradenství a budou existovat na každé obci s rozšířenou působností, (2) systém garancí pro majitele bytů a kompenzací pro obce pronajímající byty v rámci obecního podporovaného bydlení a (3) asistence v bydlení (podpora nájemníků v bytech), která je nezbytná pro prevenci ztráty bydlení a jako minimalizace rizik pro majitele i sousedy.

Do konce září by měly být vypořádány připomínky v rámci meziresortního připomínkového řízení, následně půjde návrh zákona do pracovních komisi legislativní rady vlády a samotné vládě. Projednání parlamentem se předpokládá během roku 2024 a účinnost zákona pak od ledna 2025.

Zdroj informací: www.mmr.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek