Projekty Housing First (bydlení především) pomohly už 320 dětem k důstojnému bydlení

Už 320 dětí získalo bezpečný domov a podporu sociálních pracovníků díky projektům Housing First (bydlení především), které probíhají po celé České republice. Celkem jde o více než 700 lidí, kteří předtím žili na ubytovnách, v azylových domech nebo v nevyhovujících bytech. Projekty Housing First byly realizovány například v Plzni, Mostě, Českých Budějovicích nebo Jihlavě. Web MPSV s názvem Sociální bydlení k tomuto uvádí, že primárním cílem programu Housing First je eliminace bezdomovectví, respektive stavu bytové nouze a získání standardního bydlení a jeho dlouhodobé udržení uživateli programu. V dlouhodobé perspektivě je nutné sledovat i sekundární dopady, kdy získání standardního bydlení, respektive přechod ze stavu bytové nouze do stavu bydlení má potenciál nastartování celého komplexu pozitivních změn v dalších oblastech života účastníků programu Housing First (např. motivace ke zlepšení zdravotního stavu, vyšší aspirace pro vzdělávací kariéru dětí, rozšiřování a posilování sociálních vazeb, zvýšení sebevědomí a snaha o vyšší sebeuplatnění včetně získání legálního zaměstnání atp.).

„Způsob, jakým se Housing First v Česku rozvíjí, je unikátní i v evropském měřítku. Jsme svědky rekordního zapojení obcí i neziskových organizací, projekty mají podporu důležitých ministerstev a směřujeme k jejich systémovému ukotvení. Můžu tak s nadšením říct, že Housing First je na nejlepší cestě k tomu, aby do dalších let pomohlo významnější části lidí v bytové nouzi,” dodává ředitelka Platformy pro sociální bydlení Barbora Bírová.

Vzhledem k tomu, že se pilotní projekty osvědčily, připravilo MPSV již na letošní rok novou výzvu v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus. Kromě této výzvy plánuje finanční prostředky do oblasti bydlení poskytnout i Ministerstvo pro místní rozvoj. Bude se jednat o prostředky na zřizování sociálních bytů.

Zdroj informací: www.mpsv.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek