MPSV upřesňuje, kdo vykonává zprostředkovanou pěstounskou péči a nabízí on-line semináře k novele ZSPOD

Ministerstvo práce a sociálních věcí vydalo upřesnění k výkladu pojmů zprostředkovaná a nezprostředkovaná pěstounská péče. Tyto pojmy zavádí novela zákona č. 359/1999 Sb. publikovaná pod č. 363/2021. Hlavní změnou je, že nárok na odměnu pěstouna budou mít od 1.1.2022 pouze osoby pečující poskytující zprostředkovanou pěstounskou péči, ostatní pečující osoby budou mít nárok na příspěvek při pěstounské péči. MPSV v upřesnění uvádí v jakých případech jde o zprostředkovanou pěstounskou péči a kdy nikoliv.

Zároveň MPSV v informativním e-mailu uvádí, že ve spolupráci s Úřadem práce ČR a dodavatelem dávkové aplikace jsou domlouvány nutné úpravy tiskopisů žádostí, vzory rozhodnutí, úpravy aplikace ohledně změn v dávkách a SPVPP, probíhají školení zaměstnanců Úřadu práce ČR tak, aby od ledna 2022 proběhla změna bez problémů. Ze strany ÚP ČR bude všem pěstounům pobírajícím odměnu pěstouna rozeslán na přelomu listopadu/prosince 2021 informativní dopis, ve kterém budou stručně popsány změny v oblasti dávek pěstounské péče a kroků, které je nutné učinit (podání žádosti o novu dávku příspěvek při pěstounské péči, doložení potřebných dokladů pro navýšení odměny pěstouna apod.). Ze strany OSPOD a doprovázejících organizací bude nutné vše pěstounům vysvětlit a probrat s nimi změny a kroky, které bude třeba učinit (včetně řešení např. zdravotní pojištění u osob, které díky zániku nároku na odměnu pěstouna nebudou zdravotně pojištěny apod.). Postupně budeme zasílat informace a stanoviska tak, aby všichni měli potřebné informace a mohli je předávat dále „svým“ pěstounským rodinám.

Dále MPSV informovalo o plánovaných on-line seminářích pro doprovázející/pěstounské organizace k novele zákona o SPOD. Budou realizovány dva semináře, a to v pátek 5. 11. 2021 a v úterý 9. 11. 2021, vždy od 9 do cca 11 hod. Obsah bude totožný.

Zdroj informací: e-mail z MPSV

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek