Ztrátou bydlení je ohroženo v ČR více než 100 tisíc dětí

Přibližně 100 tisíc dětí vyrůstá v rodinách, které jsou v ohrožení ztrátou bydlení. To jsou takové domácnosti, které přiznaly problémy s hrazením nákladů na bydlení, nebo neměly vlastní bydlení a na bydlení vydávaly více než 50 % svých příjmů. V ohrožení ztrátou bydlení je v Česku přibližně 130 až 190 tisíc domácností, v kterých žije 320 až 400 tisíc lidí. Nejvíce domácností v bytové nouzi se nachází v největších městech ČR, tj. v Praze, Brně a Ostravě. Dále se potvrdilo, že bytovou nouzí jsou více zasažené severní Čechy a severní Morava, tedy regiony s vyšším výskytem sociálních problémů. Informace vyplývají ze Zprávy o vyloučení z bydlení 2021, kterou zpracovala Iniciativa Za Bydlení (Platforma pro sociální bydlení).

Ze zprávy dále vyplývá, že přibližně 100 tisíc rodin s dětmi (domácností) má nárok na příspěvek na bydlení vyšší než tisíc korun, ale nepobírá jej. Podle Iniciativy Za Bydlení by pomohlo destigmatizovat pobírání dávek na bydlení, protože příspěvek na bydlení má značný potenciál pro zmírnění nedostupnosti bydlení a řady dalších problémů s tím spojených. Úkolem zainteresovaných subjektů je také zvýšit informovanost o příspěvku a podpořit jeho čerpání. Dalším z nezbytných kroků je podle iniciativy přijmutí dobrého zákona, který bude klást na prevenci a podpoří vybudování všeobecně dostupné sítě odpovídající podpory pro všechny, kdo se ocitnou v bytové nouzi.

Další informace najdete v tomto shrnutí a v červenci tohoto roku vyjde rozsáhlá zpráva o mapování rozsahu bytové nouze v ČR.

Zdroj informací: Bydlení jako problém v číslech – Zpráva o vyloučení z bydlení 2021, dostupná na www.wearelumos.org

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek