Novela zákona o sociálně-právní ochraně opět míří do třetího čtení

Poslanecká sněmovna (PS) Parlamentu České republiky schválila v opakovaném druhém čtení novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí a ta tak jde do třetího čtení. Předtím ji však ještě musí projednat Výbor pro sociální politiku, jehož jednání se očekává v úterý 22. června. Nejbližší schůze PS začíná 7. července.

Novela obsahuje více než 20 pozměňovacích návrhů, které mění vládní návrh. Zde uvádíme (s využitím informací od Asociace Dítě a rodina) některé z nich:

  • Návrh skupiny poslanců v čele s Olgou Richterovou (Piráti)na uzákonění věkového limitu 3 let, pod který by nebylo možné děti umisťovat do ústavní péče.
  • 2 návrhy na navýšení příspěvku na výkon pěstounské péče, jeden poslankyně Richterové, která navrhovaných 54 000 Kč navyšuje na 66 000 Kč a poslance Dolínka (ČSSD), který uvádí částku 60 000 Kč.
  • 4 návrhy na navýšení odměny pro pěstouny – poslankyně Richterové, poslance Juchelky(ANO), poslankyně Šafránkové (SPD) a Golasowské (KDU-ČSL). První 3 návrhy obsahují i valorizační mechanismus v podobě navázání na minimální mzdu a mění formu odměňování pro příbuzenské pěstouny.
  • 3 návrhy navyšují příspěvek pro ZDVOP (poslance Dolínka, Bauera a poslankyně Červíčkové, které navyšují částku z navrhovaných 30 000 Kč na 35 000 / 36 000 Kč).

Všechny informace k projednávanému tisku 911 najdete na této stránce.

Zdroj informací: Asociace dítě a rodina a www.psp.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek